Zo'n zeldzame plek, aan het eind van een pad. En dan daar aan het werk met je groep...

In het buitengebied van Deventer ligt deze adembenemende plek. Een voormalige cisterciënzer abdij, gebouwd rond 1890. Pandgangen, refter, kerk, maar ook: zalen, kamers, keukens. Dat alles omgeven door de Sallandse natuur.

Op deze plek werd vanaf 1890 gewoond en gewerkt door cisterciënzer monniken, levend volgens de Regel van Benedictus.

Het rijksmonument biedt een zeldzame combinatie van sfeer en ruimte en werd eind 2015 overgedragen door de monniken aan de Stichting Nieuw Sion, een oecumenisch initiatief dat de sfeer van aandacht, stilte en gebed wil behouden op deze plaats. Een deel van de ruimtes in het gebouw is te huur voor activiteiten die passen bij de doelstelling van Nieuw Sion.

De ruimtes van Nieuw Sion zijn voor groepen te huur. Voorwaarde is dat men eigen begeleiding verzorgt en dat de activiteiten passen binnen een sfeer van stilte, bezinning en gebed.

Poortgebouw

Het poortgebouw is geschikt voor kleinere bijeenkomsten, gesprekken of sessies met enkele mensen, of voor het werken met groepen tot maximaal twintig personen. 

 

 

De twee kamers en de kleine zaal liggen aan de voorzijde van de abdij en kijken uit op de parkeerplaats en een weiland. Er zijn twee toiletten en er is een kleine pantry met warm/koud water.

Voor directe informatie en reserveringen: verhuur@nieuwsion.nl 

 Buitenkapel

De buitenkapel is een grote, brede zaal, geschikt voor groepen tot zestig personen. De hooggeplaatste, moderne glas in lood ramen maken de zaal licht.

 

 

De zaal biedt veel privacy, want van buitenaf kun je niet naar binnen kijken. Andersom lukt wel, doordat de vloer hoger ligt dan het maaiveld. Er is een binnendoorgang naar de keuken.

 

De voormalige werkhuizen van de abdij zijn onder architectuur verbouwd tot moderne, mulitifunctionele ruimtes, waaronder grote en kleine zalen, een meditatieruimte en twee gastenwoningen.

Werkhuizen

Deze westvleugel van de abdij ligt wat buiten het complex. Vroeger werd hier gewerkt en er was een boerderij. Nu is het hier stil, zelfs de abdijgasten komen hier niet.

De ruimtes in deze vleugel zijn geschikt voor uiteenlopende doeleinden en bieden plaats aan groepen van tien tot veertig personen.

 

 

Doordat de zalen en kamers soms verbonden zijn door een tussendeur, is het mogelijk om met meerdere subgroepen te werken en toch een gezamenlijke keuken te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld het ene dagdeel gezamenlijk en het andere in subgroepen werken, en toch nog ‘bij elkaar’ zijn.

 

Sfeer van stilte

De werkhuizen zijn beschikbaar als je een stille omgeving zoekt, waarin je rustig met een groep kunt werken. Het doel van de bijeenkomsten sluit aan bij waar Nieuw Sion voor wil staan: stilte, bezinning, aandacht voor God.

 

De vraag naar deze ruimtes overtreft het aanbod. Een zorgvuldig gekozen bezetting van de ruimtes, verzekert je ervan dat de de sfeer die je hier zoekt ook door anderen gerespecteerd wordt.

Voor wie behoefte heeft aan meer dan een dag rust zijn er de gastenwoningen. Dit zijn de voormalige gastenkluizen van abdij Sion. Je kunt hier terecht voor korte of langere retraites, waarin alle tijd is voor persoonlijke bezinning en contemplatie.

Gastenwoningen

De twee gastenwoningen, met uitzicht op de achtertuin van het klooster, zijn kleine woonruimtes die het best getypeerd kunnen worden als ‘mini-appartement’.

Alle noodzakelijke voorzieningen zijn aanwezig, maar tegelijk stralen de vertrekken een monastieke eenvoud uit. Een zithoek met eenvoudig meubilair, een modern keukenblok, bed, bureau, badkamer: uiteraard aanwezig.

 

Afwezig: (af)wasmachine, tv, magnetron, bubbelbad en biljart. Een bewuste keus, om het gasten mogelijk te maken de wereld buiten te sluiten en de stilte in te gaan. De mini-appartementen zijn in al hun eenvoud uiterst geschikte plaatsen om tot jezelf te komen voor korte of langere tijd.

 

Het recent verbouwde gastenhuis is hoog, licht en heeft met zijn karakteristieke terrazzo gang een klassieke sfeer. Op de begane grond liggen enkele moderne, royale vertrekken, een keuken om te koken en een grote keuken om te eten en koffie en thee te drinken; boven zijn de gastenkamers.

Mogelijkheden

Enkele grote huiskamers bieden op de begane grond plaats aan groepen tot vijftien personen, maar men kan er ook heel goed terecht voor kleinere bijeenkomsten. De ruime moderne keuken is van alle gemakken voorzien. Gebruikers verzorgen hun eigen maaltijden en laten de keuken om te koken weer schoon achter.

 

Afgezien van de groepsruimtes en keukens zijn er een ruime garderobe en twee toiletblokken. Via een oude doorgang kan men desgewenst binnendoor naar de kapelzaal lopen; een unieke combinatie van gastvrije huiskamers, eetkeuken en een belendende zaal, geschikt voor bijvoorbeeld kleine congressen en seminars tot ca. zestig personen.

 

Het gastenhuis is bedoeld voor logees die enkele dagen bij ons willen zijn. De kamerverhuur aan individuen start in de nabije toekomst, groepen kunnen al wel terecht.

Wees onze gast

Op de bovenverdieping van het gastenhuis liggen veertien eenvoudige logeerkamers. De gastenkamers zijn geschikt voor logees. De verhuur hiervan start in de nabije toekomst.

 

 

De kamers beschikken over een bed, een kast, een bureau met stoel, en een wastafel. Badkamer en toilet zijn op de gang. Aan de oostkant zien de kamers uit op de gastentuin, aan de westkant op de weilanden achter de abdij.

Dagindeling

Als je logeert in het gastenhuis, kies je in eerste instantie voor jezelf. Je hebt de gelegenheid om op je eigen manier invulling te geven aan dagen zonder alle gewone verplichtingen.

Tegelijkertijd brengt het bestaan ook tijdens zogenoemde ‘stille dagen’ verplichtingen met zich mee.

 

Je neemt je eigen lakens en handdoeken mee en kookt zelf, al dan niet samen met de andere gasten. Bij vertrek maak je je kamer zelf schoon. We vinden het fijn als je deelneemt aan onze gebedsmomenten, daarnaast is het uiteraard aan jou om te bepalen hoe je dag eruit ziet.

NB Het is niet mogelijk een kamer reserveren als uitvalsbasis voor uitstapjes in de omgeving.

 

De kracht van Nieuw Sion schuilt in de mensen die er leven, bidden en werken. Het is een biddende gemeenschap, waar stilte en bezinning centraal staan. Je bent welkom om daarin te delen.

Gastvrijheid en retraites

Nieuw Sion biedt je de mogelijkheid om je terug te trekken en op adem te komen. Onze gemeenschap biedt je een plaats van ont-moeten, een inspiratieplaats voor het goede leven, waar je welkom bent als gast.

 

Groepen hebben hier de mogelijkheid tot verstilling en bezinning, met een ruim aanbod in soorten retraites. Heilzaam voor de ziel, alle zintuigen aansprekend. De relatie met God, onszelf, elkaar en de natuur bepaalt wie we zijn.

Het aandachtige bidden dat Nieuw Sion levend houdt, is ingebed in een cocon van stilte, tuinen vol geuren, bloemen vol vlinders. En bos, veel bos. Het doet iets met het onderbewuste van een mens, om te vertoeven in een omgeving waar het stil genoeg is om God te horen fluisteren. Een paar dagen Nieuw Sion en je bent een ander mens.

Kloostertuinen

Bij Nieuw Sion horen verschillende kloostertuinen, die deels toegankelijk zijn. De gastentuin, te bereiken via de hoofdingang, is het meest bekend. Zoals hier vroeger de kloostergasten van de stilte en de vlinders konden genieten, zo is de tuin nu nog altijd de eerste plaats waar je terecht kunt voor een moment van afzondering en stilte. De tuin grenst aan een klein bosperceel dat ook vrij toegankelijk is.

Via het kerkhof, waar de overleden monniken rusten, als tastbare herinnering aan ruim honderddertig jaar kloosterleven, bereik je de zijtuin aan de oostkant van de abdij. Hier is de beroemde berceau: een levende idylle, waar je geweest moet zijn om te weten hoe bijzonder dit natuurbouwwerk is.

 

Aan de noordkant van de gebouwen liggen de voormalige moestuinen. Nog verder doorlopend kom je bij de oude ‘achtertuin’, dit is het grondstuk aan de westkant, grenzend aan werkhuizen en keukens van de abdij. Deze tuinen zijn te gebruiken door de toekomstige bewoners en gasten.

Niet alle grondstukken zijn vrij toegankelijk. Als je in Nieuw Sion bent, wordt vanzelf duidelijk waar je wel of niet kunt komen. De niet-toegankelijke delen zijn grotendeels wel opgenomen in de rondleidingen.

Landgoed De Kranenkamp

Nieuw Sion wordt omgeven door natuurgebied De Kranenkamp, dat beheerd en onderhouden wordt door de Stichting IJssellandschap en meerdere pachters.

Het stuk bos, waar bezoekers van Nieuw Sion veel wandelen, dateert uit omstreeks 1600 en draagt nog sporen van de Engelse landschapstuin die er ooit werd aangelegd.

 

Heuveltjes, slingerende paden en een rietgedekt theehuis scheppen een unieke omgeving, die uitnodigt tot meditatief wandelen. Het landhuis dat er ooit stond is verdwenen, maar de voormalige vijver is er nog, als een poel in het bos, waarin de hemel zich dagelijks spiegelt.