‘Niemand kiest waar ze geboren worden, maar sommige mensen hebben invloed op waar ze sterven.’ Zo’n man was Frans van der Lugt. Een priester voor de Rooms katholieke kerk en een Jezuïet. Hij woonde en werkte in Homs, Syrië en bleef er. Ook toen er oorlog uitbrak, ook toen de stad belegerd werd. Hij weigerde de mensen van Homs in de steek te laten en bleef solidair naast hen staan, totdat, vlak voor de bevrijding van de stad, twee kogels een einde aan zijn leven maakten.
Het leven van Frans van der Lugt is een inspiratie en een voorbeeld voor velen, ook voor Jan Stuyt, een Jezuïet en pater bij de Rooms Katholieke kerk. Tijdens een workshop op het Kloosterweekend zal hij vertellen over het inspirerende leven van Frans van der Lugt en wat wij daarvan kunnen leren.
Wat inspireert u in het leven en werk van Broeder Frans?
Frans was een bruggenbouwer. Hij hield van mensen. Hij had de gave om mensen te verbinden met elkaar ongeacht hun leeftijd of geloof. In Homs leefden mensen van verschillende geloven gebroederlijk bij elkaar, tot aan de burgeroorlog. Maar hij bleef verbinding zoeken en solidair naast hen staan, tot aan zijn dood. Hij bleef het goede zien in mensen.
Het thema van het Kloosterweekend is ‘beeldenstorm’, in hoeverre kunt u het werk en leven van Frans daaraan koppelen?
Frans was totaal niet dogmatisch. Hij had het niet zo op regeltjes, ongeschreven of niet. Een voorbeeld: Tijdens de mis op Palmzondag had hij de plaatselijke imam gevraagd om wat voor te lezen. Toen het tijd was voor de communie kwam de vrouw van de imam en deed daaraan mee, iets wat normaal gesproken ‘ongehoord’ is, maar welkom was in de ogen van Frans. Hij liet zijn liefde luider spreken dan de regels.
Meer weten over het boeiende leven van Frans van der Lugt en wat jij daar van kan leren? Tijdens het KloosterExperience kun je meedoen aan de workshop van broeder Jan.
Jan Stuyt trad op zijn vijfentwintigste in als broeder na een studie rechten. Als broeder in de Jezuïetenorde werkte hij voor de ‘Jezuït Refugee Service’ en hielp mee om scholen op te zetten in vluchtelingenkampen in o.a. Vietnam. Later werkte hij als lobbyist in Brussel voor vluchtelingenwerk.
Nu houdt broeder Jan zich bezig met internetpastoraat op www.biddendonderweg.org en als fundraiser voor vluchtelingenwerk.